De kleutertijd: wat kan jij van je kleuter leren?

Elke fase in het leven van je kind stat symbool voor een groeifase in jouw leven. Het ouderschap is een pad naar spirituele groei en zelfontwikkeling. Wat vertelt de kleuter ons?

De kleuter is een meester in het creëren van fantasieën en droomwerelden. Het kind weet nu dat in het dagelijkse leven niet alles kan maar heeft nog wel het vermogen om andere werelden te visualiseren. 

 
De kleuter krijgt gevoel voor zijn omgeving en is steeds beter in staat om met in plaats van naast een ander kind te spelen. Er ontstaat sociaal gevoel. Doordat de kleuter zich in kan leven in de ander, gaat hij de ander ook imiteren. Het kan voorkomen dat het kind een uitzonderlijke bewondering ontwikkelt voor zijn allerliefste papa of mama.
 
Rond vier, vijf jaar ontstaat er iets wat op een geweten lijkt. Ouders kunnen in deze fase ongewenst gedrag afkeuren door tijdelijk hun aandacht af te wenden. Of door rustig en zonder emotie uit te spreken wat wel en niet gewenst is. Hierin is het belangrijk dat het gedrag altijd los gezien wordt van (de essentie van) het kind zelf.
 
Liefde is niet altijd lief
Ouders die teveel door de vingers zien van hun kinderen, voeden kleine monsters op. Kinderen moeten leren wat gangbaar is en wat er van ze verwacht wordt. Je mag als ouder best wat van je kind verwachten.
 
Vind je dat lastig? Vind je het lastig om (liefdevol) grenzen te stellen? Onderzoek dan bij jezelf waar dit vandaan komt.
Hoe zit het met je eigen grenzen? Laat je anderen over je grenzen heen gaan? Respecteer je je eigen behoeftes voldoende?
 
Zo verwachten kinderen ook dingen van hun ouders. Als ouder mag je leren dat opvoeden geen eenrichtingsverkeer is, maar een leerproces voor beiden. Opvoeding gaat hand in hand met zelfkennis en zelfontwikkeling. Kinderen wensen voor hun ouders net zo veel geluk als ouders voor hun kinderen. De levensvreugde van een kleuter verdort wanneer de ouder niet (meer) droomt over zijn of haar ideale levensverhaal.
 
De kleuter gaat vragen stellen over zichzelf en het leven.
Wie ben ik? Waar kom ik vandaag? Wat is doodgaan?
Voor jou betekent dit dat je (ook) op zelfonderzoek uit mag gaan. Wie ben ik?
 
Het moment dat de kleuter naar school gaat, is een nieuw moment van scheiding en zelfstandigheid. De ouder (moeder) krijgt hierdoor ook een deel van haar autonomie terug. De kleutertijd staat in het teken van spelenderwijs en ervarend leren. Omdat kinderen nadoen is het goed om je te beseffen welk voorbeeld je hierin bent. Is er nog ruimte in jouw leven om te spelen en te leren?
 

Boodschap voor jou in de kleuterfasefase:
Het leven is een reis (terug) naar wie je werkelijk van binnen bent. De waarom-fase van jouw kind is een manier om jezelf af te vragen wie jij werkelijk bent en wat je wil bereiken in het leven, als je zou denken als een kind en alles mogelijk is.

Fragment uit: Online Cursus Bewust Opvoeden