Als we willen dat onze kinderen opgroeien als zelfbewuste volwassenen, mogen we ervoor zorgen dat ze al vroeg hun eigen keuzes leren maken en we ze zelfreflectie bijbrengen.

Kinderen van deze tijd willen ervaren dat ze vrij zijn en hun eigen keuzes kunnen maken. Ze voelen zich vaak wijzer dan hun leeftijd en willen behandeld worden als gelijken.

Hoe ga je daarmee om als ouder wanneer je weet dat je bepaalde zaken toch een beetje wil sturen? Ik deel graag een voorbeeld met je.

Mijn zoon van inmiddels 11 heeft een zeer sterke wil en doet graag wat hij in zijn hoofd heeft. Toen hij een stuk jonger was, was het tanden poetsen vaak een strijd. Tot ik op een avond zei: ‘Oké, jij kiest. Het zijn jouw tanden. Jij besluit of je er goed voor wil zorgen.’ Hij stopte meteen met de strijd en keek me verbaasd aan. Vanaf dat moment was het tandenpoetsen geen probleem meer.

De kunst van opvoeden is dat je de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van je kind steeds bij je kind teruglegt, uiteraard met jouw liefdevolle begeleiding. Het is de uitdaging om jezelf steeds uit de weg te gaan en je af te vragen ‘Wat is de lering die ik wil meegeven?’

Bij mij is de strijd in huis 7 jaar geleden gestopt – ik hoop dat ik jou mag inspireren voor meer rust en balans in huis. Bekijk gerust de mogelijkheden in mijn webshop >>