Ze keek me met groot ongeloof aan. Accepteren? Dit gedrag van mijn kind?! Ze moet toch weten dat het niet oké is!? 

We vechten ons wat af. We bevechten de realiteit zoals deze is vanuit de illusie dat we het vanuit de vechtersmodus kunnen veranderen. Ouders die bij me komen hebben al van alles geprobeerd. Van streng zijn tot positief opvoeden, van time-outs tot opvoedmethodes. En het heeft meestal weinig tot geen resultaat opgeleverd.
Maar het gedrag van het kind is niet acceptabel. En dat moet het kind weten. Want anders wordt dat kind ongehoorzaam, onhandelbaar, en wie weet wat het in de toekomst allemaal fout zou kunnen doen.

Dat is opvoeden oude stijl. Opvoeden zoals wij dat geleerd hebben. Kinderen zijn onwetende wezentjes waar wij eens heel goed tegen moeten vertellen wat wel en niet mag. Nee. Kinderen weten veel meer dan wij. Intuïtief. En het gaat vaak goed als je je er niet teveel mee bemoeit. Als je er niet teveel bovenop zit en zelf het juiste voorbeeld geeft. Als je in balans bent en zelf een fijn leven leeft. Gewoon, met de ups en downs die erbij horen. 

Maar als er een probleem is, dan zijn we gewend om nog harder te gaan lopen. Om het probleem te fixen. Om het weg te halen. Bij onszelf, een ander, onze kinderen.

Want dat probleem geeft ons ongemak. En ongemak is niet fijn.

Toch kan er pas iets veranderen als je het eerst accepteert. Wanneer je het omarmt en ontvangt als iets wat nou eenmaal zo isZo ook de probleempjes van onze kinderen. 

In plaats van de houding “Dat wil ik niet meer!” – wat direct de energiestroom stopt en de situatie nog zwaarder maakt – blijf in de vraag en zeg “Hoe wordt het beter dan dit?” of “Waar vraagt deze situatie nu om?

Accepteer je kind, de situatie, jezelf. En voel hoe je je meteen lichter voelt. Vanuit die lichtheid kan je weer verder.

De moeder tegen wie ik dit zei, kwam drie weken later opgewekt mijn praktijk binnen. “Ik kon het toen niet meteen bevatten, maar je had wel gelijk! En weet je? Het lastige gedrag is veel minder geworden, en het raakt me ook eigenlijk niet meer wat mijn dochter doet! Het is zoveel gezelliger in huis nu! 

Veranderen door te accepteren. Probeer het maar eens….

Photo by Ash Edmonds on Unsplash