Hoe kies je nou uit het grote aanbod opvoedcursussen een opvoedcursus die bij je past?

Opvoeden, kinderen grootbrengen, is geen makkelijke taak. We beginnen als ouder vanuit wat we weten en vanuit wie we zijn. En laat nou juist dat laatste zo ongelooflijk belangrijk zijn.

Er zijn veel opvoedcurssusen te vinden die gaan over een opvoedmethode, zoals Triple P. Ik ben persoonlijk niet zo’n voorstander van een standaard opvoedmethode, zoals je kan lezen in het artikel Wanneer een standaard opvoedmethode voor jou niet werkt – 6 tips.

Veel opvoedcursussen zijn gericht op het willen veranderen van het gedrag van het kind en hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen naar ons luisteren. De opvoedcursussen van Het Nieuwe Kind zijn ontwikkeld vanuit de visie van bewust ouderschap en gaan over het versterken van de verbinding tussen ouder en kind.

Bewust ouderschap gaat over het bewust worden van je voorbeeldrol als ouder. Opvoeden is dan ook geen trucje wat je moet leren, maar een pad van zelfontwikkeling – niet alleen voor je kind – maar ook voor jou als ouder.

De opvoedcurssussen van Het Nieuwe Kind leren jou om bewuster met je kind om te gaan. Om je allereerst bewust te worden van je eigen patronen en negatieve overtuigingen over jezelf. Want deze neem je mee in de omgang met je kinderen. En jouw kind reageert op datgene wat jij in jouw systeem hebt zitten. We zeggen ook wel dat kinderen hun ouders spiegelen.

We beginnen in principe met opvoeden zoals wij dat hebben geleerd. Wat wij gezien hebben van onze ouders of opvoeders, nemen we mee als ervaringen en (beperkende) overtuigingen. Vaak nemen we onbewust dezelfde patronen over. Of er is iets wat we verschrikkelijk vonden van onze ouders waarvan we hebben gezegd “Dat doe ik mijn kind niet aan!” En dan gebeurt het toch, of we slaan door naar de andere kant. Bijvoorbeeld een kind van hele strenge ouders wat later geen grenzen kan stellen bij haar eigen kinderen.

Zo zijn er een heleboel dingen in ons gedrag die een resultaat zijn van jarenlange inprenting. Niet alleen vanuit onze ouders, maar ook vanuit de maatschappij, sociale contacten, familieleden etc.

Door kritisch te kijken naar je eigen gedrag en tegelijkertijd te begrijpen wat de belevingswereld is van kinderen, zet je de deur open naar meer verbinding. Je gaat elkaar beter begrijpen. En vanuit dat begrip is opvoeden een stuk makkelijker.

De opvoedcursussen van Het Nieuwe Kind geven je inzicht over je eigen handelen en leren je tegelijkertijd een nieuwe, meer bewuste manier van handelen en omgaan met je kinderen. Ook leer je in deze opvoedcursussen wat er achter het soms moeilijke gedrag van kinderen kan schuilen en hoe je hiermee om kan gaan.

Heb je interesse in het volgen van een opvoedcursus bij Het Nieuwe Kind?

Klik hier voor meer informatie.