Strijd met eten komt in veel gezinnen voor.

En zo zijn er meerdere situaties waarin ouders de strijd aangaan met hun (jonge) kinderen.
Je hebt het al zo vaak geprobeerd maar niks lijkt te helpen. Boos worden helpt niet, dreigen en straffen lijkt op het moment zelf wel iets op te lossen maar pakt het probleem niet bij de kern aan. Wat doe je dan?

Kinderen leren het meest van het voorbeeld dat je bent.
Als jij in een conflict met je kind je emoties niet onder controle hebt, je gaat dreigen en schreeuwen, dan bereik je niet het resultaat wat je voor ogen had. En de verbinding met je kind wordt er niet beter op.

Doorbreek het negatieve patroon door iets helemaal anders te doen dan normaal. Echt, dit werkt!

Geef als eerste de strijd op. Veel ouders vinden dit lastig omdat ze het gevoel hebben dat ze falen in hun autoriteitspositie. Het tegendeel is waar. Je laat zien dat je de situatie in de hand hebt wanneer je kalm en rustig kan blijven en kiest voor een positieve en liefdevolle oplossing. Je bent dan het beste voorbeeld voor je kinderen.

Strijd met eten: laat los en geef het goede voorbeeld

Wat doe je als je strijd met eten ervaart? Moet je herhaaldelijk vragen of je kind aan tafel komt zitten om te eten? Stop daarmee, zonder aankondiging vooraf.
Zeg dus niet:  “Vanaf nu ga ik je niet meer roepen hoor, je komt zelf maar.”
Je zegt dat het eten klaar is en gaat aan tafel zitten. Eventueel herhaal je het nog 1 keer (soms horen kinderen het niet meteen ;-)). Daarna laat je het los en ga je lekker eten.

Je legt hiermee de verantwoordelijkheid voor het aan tafel komen bij je kind. Als het honger heeft, zal het vanzelf komen. Ook haal je de negativiteit van de situatie. Eten moet iets fijns zijn, en een moment van ontspanning met het gezin. Na 4 á 5 avonden consequent volhouden heb je het negatieve patroon doorbroken.

Dit geldt ook voor het opeten van groenten of het leegeten van het bord. Laat je kind zelf opscheppen. Als je kind niet teveel snoep of snacks krijgt voor het eten, dan zou het trek moeten hebben en zin in eten. Zit je kind niet teveel in zijn nek. Eet zelf met smaak en maak van het diner een fijne beleving. Je zal zien dat je kinderen vanzelf meer en met smaak gaan eten.

 

De spiegel van kinderen

Als jij iets écht niet lekker vindt, en iemand zou je dwingen om dat te eten, hoe zou dat voelen?

Love,
Saskia

 

Heb je hulp nodig bij kinder- en opvoedproblemen?
Ik zet ouders weer in hun kracht en samen lossen we de problemen in huis op.

Foto credit:   Hannah Busing