Een standaard opvoedmethode: wat als het voor jouw gezin niet werkt?
Mijn naam is Saskia Markestein en ik werk als Kindertolk en Oudercoach in mijn praktijk Het Nieuwe Kind. Het valt me op dat veel ouders die bij me komen al van alles geprobeerd hebben. Zo hebben ze diverse opvoedboeken gelezen, een opvoedmethode uitgeprobeerd, een opvoedcursus gedaan en sommigen lopen al bij een orthopedagoog of kinderpsycholoog. Uiteindelijk komen ze bij mij terecht omdat mijn artikelen ze in hun hart raken en inspireren.
De standaardadviezen werken niet, hoor ik vaak.
Even voor de duidelijkheid: als een opvoedmethode voor jou wél werkt dan is dat prachtig en hoef je niet verder te lezen. Ik heb gedurende de jaren dat ik ouders begeleid en kinderen observeer, gemerkt dat een standaardaanpak vaak niet afdoende is. In dit artikel wil ik je uitleggen waarom en wat mijns inziens een efficiëntere aanpak kan zijn.
Door het klakkeloos volgen van een opvoedmethode, verlies je je authenticiteit
Kinderen grootbrengen gaat in mijn ogen om een zuivere en diepgaande verbinding creëren met je kind. Vanuit deze verbinding ontstaat er een uitwisseling van liefde, aandacht, wijsheid, levenslessen en wederzijds respect. De basis voor het creëren van deze verbinding is authenticiteit, oftewel zijn wie je werkelijk bent. Kinderen zijn door hun puurheid op zoek naar een weerspiegeling van deze puurheid. Simpel gezegd: jouw kind wil dat jij gewoon jezelf bent en lekker in je vel zit!
We zeggen snel: natuurlijk ben ik mezelf! Maar is dat écht waar?
Ben je helemaal vrij? Ben je helemaal jezelf in elke situatie? Leef je vanuit jouw blauwdruk of pas je je aan? Draag je emotionele ballast mee uit het verleden en zorgt deze ballast voor onrust en uitbarstingen in je gezin?
Authenticiteit gaat over het volgen van jouw eigen stem. Dat betekent dat je je losmaakt van meningen en inprentingen van anderen: je ouders, familie, vrienden, de maatschappij etc.
Er is ons aangeleerd dat anderen het beter weten dan wij. Het gevaar hiervan is dat we niet meer luisteren naar de stem van binnen. We luisteren niet meer naar ons innerlijke weten.
En vooral wanneer we het moeilijk hebben, hebben we behoefte aan steun van buitenaf. Die steun kan je vinden in een opvoedmethode, (opvoed)boeken, cursussen, workshops, webinars. En dat zijn prachtige manieren om jezelf te ontwikkelen. Maar vraag jezelf altijd af: resoneert het wel met wie Ik werkelijk ben? Werkt dit voor mij? Of neem ik het voor waar aan omdat het geschreven is door iemand die het wel beter moet weten?
Wanneer je jouw innerlijke stem negeert, laat je misschien je baby huilen omdat dat in een boek staat. Of zet je je kind 10x op een dag op de gang omdat het uitdagend gedrag vertoont.
Creëer je zo een zuivere verbinding? Creëer je zo wederzijds respect?
Ik weet zeker dat jouw innerlijke stem het antwoord al weet.
Een opvoedmethode houdt geen rekening met verschillen en uniekheid
Ieder mens is uniek. Ieder kind is uniek. Een opvoedmethode met standaardadviezen houdt geen rekening met de verschillen tussen mensen. Jij leeft dag en nacht met je kind, jij voelt en ziet je kind, jij weet wat jij en je kind hebben doorgemaakt.
De enige zekerheid in het leven is dat alles aan verandering onderhevig is. Niets blijft elke dag hetzelfde.
Dus juist wanneer jij denkt dat je precies hebt geleerd hoe het moet, komt er weer een nieuwe uitdaging of fase van je kind. Hoe fijn zou het zijn als je iedere keer kan terugvallen op jouw wijsheid? Dat je vertrouwt op jezelf, en kan meebewegen met datgene wat de situatie van je vraagt?
Ik geloof daarom ook niet in consequent zijn 🙂 Ben jij elk moment van de dag hetzelfde? Voel jij altijd hetzelfde? Consequent willen zijn betekent dat je een keuze vanuit je hoofd belangrijker vindt dan een keuze vanuit je hart. Wees mens, wees authentiek, en je kind zal jou zien en waarderen om wie je bent.
Kinderen grootbrengen is geen kunstje wat je moet leren,
maar een levenspad wat je mag bewandelen.
Als tot nu toe alles wat je hebt geprobeerd niet heeft gewerkt, wat kan dan wel werken?
Jouw bewustwording en persoonlijke groei. Verandering van binnenuit.
1. Balans in jezelf
Hoe ben je wanneer je uit balans bent? Ben je dan een leuk persoon in de omgang? Allereerst heb je er zelf natuurlijk last van. Maar hoe reageert je omgeving op je wanneer je uit balans bent? Hoe reageren je kinderen?
En hoe kijk je tegen de wereld aan als je je van binnen onrustig voelt? Is dan alles niet veel zwaarder en negatiever, ook het gedrag van je kinderen?
Wanneer je in balans bent en lekker in je vel zit, gaat alles makkelijker, óók de opvoeding van je kinderen. Streef naar balans en innerlijke rust, en je zal meer rust in je gezin ervaren.
2. Bewustwording
In een gezin met (kleine) kinderen schieten ouders snel op de automatische piloot. Er moet gezorgd worden en er moet geld in het laatje komen. Het is druk en hectisch en je verliest al snel je eigen behoeftes uit het oog. Je rent maar door omdat je denkt dat het zo hoort en dat er geen andere weg is. STOP!
Word je bewust van jouw sterfelijkheid. Van het leven wat een cadeautje is, maar voor heel even.
Wat wil je uit dit leven halen? Wat wil je je kinderen meegeven? Wil je straks terugkijken op de tijd dat je kinderen klein waren als een periode waarin er geen ruimte was om te genieten omdat je zo druk was met overleven?
Kinderen hebben niks met drukke agenda’s en verplichtingen. Kinderen staan in het nu en daar kunnen wij nog veel van leren.
Vanuit bewustwording sta je open om dingen te veranderen en nieuwe dingen te leren. Bewustwording is je bewust worden van de eigen conditioneringen en patronen, die je voor een groot deel in je eigen jeugd hebt opgedaan.
3. Loslaten van emotionele ballast en traumatisch verleden
We willen het natuurlijk niet: onze kinderen opzadelen met ons verleden. En we roepen maar vaak genoeg: Ik ga het nooit zo doen als mijn ouders! Maar ongemerkt en onbewust is dit toch wat er gebeurt. We dragen allemaal een rugzakje met legosteentjes. Deze legosteentjes zijn vervelende of traumatische gebeurtenissen, teleurstellingen, angsten, beperkende overtuigingen en negatieve programmeringen die zich in ons leven hebben opgestapeld. In essentie is ieder mens vrij en vol levensvreugde. Als jouw rugzakje te zwaar wordt, heeft dit invloed op datgene wat je in je leven creëert. Het heeft invloed op hoe je je voelt. Op hoe je handelt, hoe je denkt… en hoe je omgaat met je kind(eren).
Jouw kind heeft nog een schone lei en is op de wereld gekomen om zelf ervaring op te doen. Wanneer ouders zelf nog worstelen met het verleden, dan kúnnen de kinderen hier last van hebben. Zij staan immers nog open en ontvankelijk in het leven en begrijpen niet waarom wij zo moeilijk doen.
4. Zuivere communicatie: wees onberispelijk in je woorden
Wanneer je verandering in je leven wil -op welk gebied dan ook- kijk dan eens kritisch naar jouw woordgebruik. Woorden hebben (energetische) lading en hebben daarom invloed op hoe je over jezelf denkt (self talk) en hoe je overkomt op anderen. Miguel Ruiz heeft in zijn boek De vier inzichten prachtig omschreven wat woorden kunnen doen:
De menselijke geest is als vruchtbare aarde waarin voortdurend zaadjes worden geplant in de vorm van meningen, ideeën en opvattingen. je plant een zaadje, een gedachte, en het groeit. Het woord is een zaadje en de menselijke geest is zeer vruchtbaar!
(..)
We ventileren allerhande meningen, ook gedachteloos en niet letterlijk bedoeld, als we ons zelf niet lekker voelen en onze kinderen dragen die zwarte magie jaren en jaren met zich mee.
Ongemerkt zeggen we de hele dag door dingen die we eigenlijk niet menen, of zijn we negatiever dan we eigenlijk zouden willen. Ouders corrigeren hun kinderen de hele dag door. Ik zeg vaak tegen mij cliënten: stop daar eens een week mee en kijk wat er gebeurt. Negeer waar mogelijk het negatieve gedrag en bekrachtig het positieve gedrag. En als je iets zegt, vraag jezelf dan af of het opbouwend is.
Word je bewust van je taalgebruik en je zal zien dat er direct wat verandert in de verbinding met je kind. Lees hier meer inspiratie over zuiver communiceren met je kind.
5. Persoonlijke ontwikkeling en transformatie
Iedere ouder wil dat hun kind zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelt. Dat hun kind lekker in zijn vel zit en van zichzelf leert houden. Hoe leert een kind dit? Van wie kijkt een kind dit af? Juist, voor een heel groot deel van zijn ouders.
Welk voorbeeld is een moeder die zichzelf wegcijfert voor het gezin? Misschien leren kinderen zo dat je eigen Ik niet belangrijk is? Dat er altijd iemand anders verantwoordelijk is voor hun geluk?
De enige weg naar geluk is de weg naar binnen. Hoe leren kinderen de weg naar binnen te volgen? Deze weg is van nature al aangelegd. Echter wordt daar in de huidige maatschappij wordt geen of nauwelijks aandacht aan besteed. Jij kan je kind stimuleren en helpen om zelfvertrouwen en zelfliefde te ontwikkelen wanneer je dit pad zelf hebt bewandeld.
Dit is echt een win-win situatie: jij groeit en ontwikkelt jezelf, en je kind plukt hier ook de vruchten van!
6. Energie en Natuurlijk leiderschap
Ik ben me al een tijdje bewust van het feit dat alles in ons Universum uit energie bestaat. Toen wij het afgelopen jaar een hond uit Roemenië adopteerden, werd ik me nóg meer bewust van mijn eigen energie. We waren meteen gek met haar en hebben haar overspoeld met liefde. Niks mis mee zal je denken… tot ze op een gegeven moment dominant gedrag ging vertonen.
Na een aantal sessies met een gedragstherapeut voor honden verder, hebben we geleerd dat wij onze energie groter moeten maken. We waren te lief. Te soft. En een hond heeft een roedelleider nodig. Wanneer deze rol niet wordt ingevuld, neemt de hond het over door dominant gedrag te vertonen.
Bij kinderen zie ik iets vergelijkends gebeuren: wanneer ouders heel veel liefde geven maar geen gezonde grenzen kunnen stellen, vertonen kinderen grensoverschrijdend gedrag. Ze nemen als het ware de rol van de ouder over. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en sturing – wanneer dit er niet is, voelen kinderen zich onveilig en gaan ze dit gevoel van onveiligheid compenseren door uitdagend gedrag.
Jouw energie is belangrijk! Ben je onzeker of durf je geen grenzen te stellen, dan vult jouw kind dit in.
Vergelijk jezelf met een natuurlijk leider: je bent het beste voorbeeld voor je kind vanuit het leven wat je (voor)leeft. Jouw doel is je kind begeleiden richting volwassenheid. Doe dit vanuit authenticiteit en (innerlijke) wijsheid en de verbinding met je kind zal puur en open zijn.
De beste opvoedmethode? Jouw bewustwording én de wijsheid en spiegel van je kinderen.
Deze opvoedmethode is duurzaam en liefdevol en je hebt er je hele leven plezier van.
Wat mag ik voor jou betekenen?
Cursus Spiegelkinderen
Bewust Ouderschap gaat over het besef dat je bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind tot een (zelf)bewuste volwassene.
De cursus spiegelkinderen leert je over de spiegel van kinderen en helpt je ontwikkelen tot bewuste ouder.
Oudercoaching & Je kind als spiegel
Je wil inzicht in het uitdagende gedrag van je kind en bent nieuwsgierig naar de spiegel van je kind(eren).
Je loopt ergens mee rond en wil daar verheldering over ontvangen. Of je hebt behoefte aan een luisterend oor.
Voel je welkom!
Access Bars Behandeling
Een Access Bars Behandeling, waarbij 32 punten op je hoofd zachtjes worden aangeraakt, werkt heilzaam en heerlijk ontspannend. Het is alsof er iemand op een reset knop in je hoofd drukt. Ook heel geschikt voor (jonge) kinderen.