Bewust Ouderschap: 17 inzichten
Het opvoeden van je kinderen
is geen trucje wat je kan leren,
maar een pad van zelfontwikkeling
voor jou en je kind.
Onderstaande lijst helpt je om te herinneren waar Bewust Ouderschap voor staat.
Bewust Ouderschap houdt in dat je weer heel goed gaat luisteren naar (innerlijke) jezelf en naar je kind, en dat je steeds meer gaat leven vanuit jouw authenticiteit.
Bewust ouderschap stelt de verbinding tussen ouder en kind centraal en ziet het gedrag van het kind los van het kind zelf.
Bewust Ouderschap: 15 dingen die een bewuste ouder wil naleven.
Je praat minder en luistert meer: luister met aandacht naar wat jouw kinderen te vertellen hebben. Stel je kinderen vragen en luister naar hun antwoorden om hun standpunt te begrijpen. Op die manier voelen ze zich gehoord en gewaardeerd. Probeer niet in te vullen en niet teveel ongevraagd advies te geven: de wijsheid van je kind zit van binnen.
Je maakt verbinding met de essentie van je kind: je streeft ernaar een pure verbinding met je kind aan te gaan en je kind op een dieper niveau erkennen, in plaats van alleen de buitenkant van je kind te zien. Je kunt dit doen door zelf aanwezig te zijn (in lichaam, geest en ziel) in al je interacties met je kind.
(vind je het lastig om zelf aanwezig en mindful te zijn omdat je emotionele ballast bij je draagt en wil je hier hulp bij? Lees wat ik voor je kan doen)
Je lost jouw probleem op en laat emotionele bagage los: soms kunnen de acties van je kind een gevoelig geheugen raken waarmee je nog geen vrede hebt gesloten. Het is van essentieel belang dat je jouw problemen oplost voordat ze van invloed zijn op je kinderen. Je kunt dit doen door in therapie te gaan, je te laten coachen, of door contact te maken met je innerlijke zelf door meditatie en spiritualiteit. Jouw onzekerheden, beperkende overtuigingen en gevoelens zouden je kinderen niet tot last mogen zijn.
Je praat tegen je kind alsof je met een volwassene praat: als ouder bent je de eerste leraar van jouw kind, dus leer ze hoe te communiceren en te reageren. Jouw kind neemt het emotionele leren van je over en gebruikt het later in zijn of haar interacties.
Je creëert een liefdevolle en vredige omgeving voor je kinderen: je kind absorbeert alles in dezelfde mate, of het nou positief of negatief is. Creëer daarom een omgeving die positief, bemoedigend en veilig is om te verkennen en te leren. Teveel negatieve elementen in zijn omgeving kan het kind beïnvloeden, wat kan leiden tot remmingen, angsten of zelfs fobieën.
Je gedraagt je zoals je zelf ook behandeld wilt worden: kinderen leren van wat je doet in plaats van wat je zegt. Dus, voordat je ze iets vertelt, laat het aan hen zien door je gedrag. Wees consistent in je woorden en daden. Als jouw woorden niet overeenkomen met jouw daden, dan zal dit je kind in verwarring brengen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat jouw kind schreeuwt, dus je zegt tegen hem: “schreeuw niet”, terwijl je zelf ook je stem verheft. Jouw actie komt dan niet overeen met wat je zegt en grote kans dat jouw kind je dit zal terug spiegelen.
Straffen: je weet wat straf voor een kind kan betekenen en weet ook dat het geen duurzame oplossing is. Kinderen straffen verplicht ze te reflecteren over hoe hun gedrag van invloed is op zichZELF (met mogelijke zelfafwijzing ten gevolge van de straf). Met kinderen communiceren, uitleggen waarom bepaald gedrag ongewenst is helpt het kind te reflecteren over hoe hun gedrag ANDEREN beïnvloedt.
Je creëert een dagelijkse routine: door een routine te hebben voor dagelijkse activiteiten, zal je jonge kind weten wat moet worden gedaan, wanneer en hoe. Routine helpt kinderen om orde in het leven te ontwikkelen. Wanneer hun routine al vroeg in hun kindertijd is ingesteld, helpt het hun om het zich eigen te maken en op een natuurlijke manier te volgen. Kinderen voelen zich veilig wanneer er routine in hun leven is.
Je bent als bewuste ouder empathisch: neem voordat je (negatief) op je kind reageert een pauze en denk na over hoe jij zelf zou handelen als je in de plaats van jouw kind diezelfde situatie zou beleven. Dat kan jou helpen de situatie in perspectief te zien en dienovereenkomstig te reageren. Wanneer je empathisch bent, groeit het vertrouwen tussen jou en je kind en zal je kind jou vaker om advies vragen.
Je deelt huishoudelijke taken: het toewijzen van eenvoudige huishoudelijke taken zorgt ervoor dat jouw kinderen zich niet alleen verantwoordelijk voelen, maar ook voelen dat ze deel uitmaken van een hecht gezin. Onthoud altijd dat je je kind moet bedanken voor het voltooien van een taak en dat je waardering laat zien voor hun goede werk.
Je voedt de capaciteiten en talenten van je kind: elk kind heeft potentieel en talent. Aan jou de taak en uitnodiging om dat potentieel te koesteren en tot uiting te laten komen. Onderken de vaardigheden van je kinderen en help hen deze onder de knie te krijgen. Motiveer ze om verschillende interesses te cultiveren, praat met ze en betrek jezelf bij hun activiteiten om hen te laten weten dat ze je steun krijgen.
Je voedt de relaties in je leven: vorm liefdevolle en langdurige relaties met je partner, familieleden en vrienden. Leg je kinderen uit hoe belangrijk het is om gezonde relaties te hebben.
Je blijft gezond in lijf en geest: je wil dat jouw kinderen gelukkig en gezond zijn. En daarvoor mag eerst jij gelukkig zijn en gezond leven. Leg je kinderen uit hoe belangrijk het is om gezonde keuzes te maken. Jezelf gezond houden in lichaam en geest is de basis van waaruit jij er voor 100% voor je kinderen kan zijn.
Je ontwikkelt zelfliefde: kinderen leren het meest van het voorbeeld dat je voorleeft. Hoe kunnen kinderen leren om van zichzelf te houden als hun vader of moeder dat niet doet? Zelfliefde is aangeboren. Hoe de zaadjes zich ontwikkelen, is afhankelijk van de voeding die ze ontvangen.
Je zorgt goed voor jezelf: je weet dat je pas écht goed voor je kinderen kan zorgen wanneer je zelf lekker in je vel zit. Je hebt respect voor je eigen ruimte en tijd en je doet dingen waar je blij van wordt. Dit betekent ook dat je goed je grenzen aangeeft. Je kinderen kijken het geluk bij je af. Wanneer zij zien dat jij plezier hebt in het leven en goed voor jezelf zorgt, zullen ze jouw voorbeeld volgen.
Lees ook: Wanneer een standaard opvoedmethode niet werkt, 6 tips