De sinterklaasperiode is een intense periode voor kinderen maar ook voor ouders.

Het begint vaak al eind oktober wanneer de pepernoten en chocoladeletters in de supermarkten komen te liggen en iedere keer vraag ik me af “Wat doen we onze kinderen en onszelf toch aan..
Spanning, gestuiter, slecht slapen, overprikkeling, onzekerheid… we herkennen het allemaal wel.

Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je de sinterklaasperiode met je gevoelige kinderen rustig doorkomt?

1. Blijf zelf rustig en vind je innerlijke rust

Kinderen nemen gemakkelijk onze emoties en gevoelens over. Als jij gaat lopen stressen om de cadeau’s, surprises, gedichten en de organisatie van de dag zelf, worden je kinderen daar nog onrustiger van.
Onrust zit vooral van binnen. Ook wanneer je denkt dat je rust uitstraalt, hoeft dat nog niet zo te zijn. Kinderen voelen namelijk ook aan wat er onder de oppervlakte zit. Neem daarom juist in drukke periodes wat vaker een time-out voor jezelf. Mediteer, wandel in de natuur, staar wat voor je uit, doe yoga of ga een paar uurtjes naar de sauna. Wanneer jij je oplaadt en de gedachtenstroom tot rust brengt, merk je dit direct aan je kinderen.

2. Minimaliseer

Vraag je af of alles wat je denkt te moeten ook echt moet. En van wie moet het?
Vaak worden we zo geleefd door de vastgeroeste patronen van de maatschappij dat we niet meer stilstaan bij wat we zelf het liefst willen.
Je hóeft niet groot uit te pakken met Sinterklaas.
Je hóeft het niet met de hele familie te vieren.
Je hóeft je kinderen niet een berg cadeautjes te geven.
Voel goed waar voor jou de stress zit en kies voor een meer simpele optie. Verwachtingen zitten alleen maar in jouw hoofd.

3. Kies bewust met wie je het viert

Vier je Sinterklaas al jarenlang met de familie of (dezelfde) vrienden? Blijf je dat doen uit gewoonte of vindt je dat oprecht gezellig? Mensen veranderen en situaties veranderen. Soms is het tijd voor een frisse wind in je leven en mag je eerlijk zijn naar anderen. Je kan het ook rustig met je eigen gezin vieren, of besluiten dat je het met mensen wil vieren die beter passen bij de persoon die je (nu) bent. Kies voor jezelf en doe geen dingen waar je eigenlijk niet achter staat. Waarom zou je dat nog doen, het levert vaak alleen maar meer spanning op.

4. Let op de inname van suiker

Tijdens de Sinterklaasperiode krijgen kinderen vaak meer suiker binnen dan normaal. Het is sowieso verstandig om op te letten dat je kinderen niet teveel suiker binnen krijgen. Suiker kan kinderen onrustig maken.

De gemiddelde energiebehoefte van kinderen van 4 tot 8 jaar is ongeveer 1400 kcal per dag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat 10% van de dagelijkse energiebehoefte uit vrije suikers mag bestaan. Dit komt neer op ongeveer 35 gram vrije suiker: bijna 9 suikerklontjes. Let op! Kinderen die een glas cola drinken krijgen al 9 suikerklontjes binnen.

Zorg voor zoveel mogelijk onbewerkt voedsel en let ook op met snacks en chips. Ook voor kinderen geldt: je bent wat je eet.

5. Maak lijstjes en begin op tijd

– Maak lijstjes. Alles wat op papier staat is uit je hoofd.
– Maak een kopie van de verlanglijstjes en streep direct weg wat je al gekocht hebt. Koop zoveel mogelijk online en ruim van tevoren.
– Mogen je kinderen twee keer hun schoen zitten tot pakjesavond? Zorg dat je al wat kleine cadeautjes / lekkers in huis hebt, dat scheelt paniek wanneer je kind diezelfde avond nog zijn schoen wil zetten.
– Wacht niet tot het laatste moment met het maken van surprises of gedichten. Alles wat af is, is af en geeft rust.

6. Haal de speelgoedfolder niet in huis

De dikke speelgoedfolder is een walhalla voor kinderen. In de folder ziet alles er prachtig uit. Net als op de tv-reclame overigens, waar Lego ineens kan vliegen en My Little pony’s echt kunnen hinniken. Het is een foutieve afspiegeling van het speelgoed wat je vervolgens in huis haalt. Wees eerlijk, hoe lang spelen kinderen met al het speelgoed wat ze op pakjesavond ontvangen?
Kies bewust en durf daarbij ook tegen de wensen van je kinderen in te gaan.
Een alternatief kan ook zijn dat je het speelgoed op Marktplaats koopt. Dat is ook nog eens beter voor het milieu en het plezier van je kinderen is er niet minder om.

7. Laat los, geef je over en Geniet!

Veel ouders staan stijf van de spanning en drukte in deze periode en vergeten dat het vooral ook leuk mag zijn. Dus volg bovenstaande tips op, laat los hoe het moet gaan, geef je over aan wat komt en Geniet van de Sinterklaasperiode met je gezin!

En als bewuste ouder heb je wellicht moeite met de leugen die je je kinderen voorhoudt. Vanaf het moment dat ik ging inzien dat we collectief kinderen ergens in laten geloven en dan rond hun 7de jaar uitleggen dat het toch anders zit, heb ik het mijn kinderen verteld.
Ik geloof dat een goede band tussen ouder en kind alleen kan bestaan als er geen leugens meer verteld worden, ook niet de leugens om bestwil of verhalen over een kinderfeest.
Het vergt wilskracht om jouw pad te volgen en niet mee te gaan met de massa, maar wanneer je gaat kiezen voor een authentiek leven op alle fronten, zal je je daar uiteindelijk veel beter bij voelen.

Kleine of grote kinderproblemen? We lossen het samen op.